Сплав – це спуск по річці на човнах, пов’язаний з проходженням різних перешкод. В наш час засобів для водних пригод з’явилося достатньо і кожен може вибрати собі найбільш підходящий вид човна для сплавів, з огляду на особливості кожного варіанту.

 

Отже, найпопулярнішим на сьогоднішній день є рафтинг – сплав на надувних човнах-плотах, що ідеально підходять для повноводних і порожистих водойм Карпат. Таке судно прекрасно може використовувати людина, що володіє початковою підготовкою, але прагне взяти участь в цьому сплаві. Головними особливостями рафта можна назвати міцність, маневреність і невисоку швидкість – від 3 до 8 кілометрів на годину.

 

Байдарки

Цей вид човна має тисячу шанувальників активного відпочинку. Байдарки були винайдені в далекій давнині, і на сьогоднішній день існує ряд модифікацій цього судна. Є байдарки туристичні, спортивні, і навіть зроблені користувачем власноруч. Великою любов’ю користуються каркасні байдарки, які використовуються в сплавах першої-третьої складності. Не менш затребувані надувні байдарки, найбільш відома модель яких називається «Щука».

 

Каяки

Сплави на каяках в Карпатах рік від року набувають все більше шанувальників. Це теж байдарка, але – одномісна. Вона відрізняється скромними розмірами і міцністю. Використовується це судно не для тривалих і складних походів, а скоріше для подолання перешкод. Це спорт одинаків – людина один на один намагається домовитися зі стихією. Гребля в такому човні вимагає підвищеної уважності, напруги і фізичної витривалості.

 

Катамаран

Це вид судна, по суті, є розбірний конструкцією, основу якої складають два надувних балона, об’єднаних рамою. Катамарани можуть бути як дво-, так і чотиримісні. Вони відрізняються високою стійкістю і швидкохідні. На них сплавляються майстри, проходячи маршрути вищої категорії складності. Це зовсім не означає, що новачкові цей вид судна не підійде. Підійде, і ще як, просто маршрут потрібно буде вибрати відповідний рівню туриста.

 

Dragon Boat

Дракон-бот – це, мабуть найяскравіші і незвичайні човни для сплавів. Dragon Boat прийшов до нас з китайської традиції і являє собою гребне судно, ніс і корма якого виконані у вигляді голови і хвоста дракона. Весла тут виступають у вигляді лап цього міфічного істоти. Судно може бути як десяти, так і двадцяти-місцевим.

Гребля відбувається під обов’язковий бій барабана, встановленого в човні, що задає ритм і забезпечує синхронні рухи веслярів. Ми розглянули основні типи човнів, що користуються найбільшою популярністю у сучасних любителів активного відпочинку. Насправді, існує набагато більше різновидів цих плавзасобів, і у кожного з них є своє коло користувачів.

 

А ви хотіли б випробувати себе у сплаві в Карпатах? Тоді ласкаво просимо!

prefooter
Форма зв’язку

НАДІСЛАТИНадсилаєтьсяНАДІСЛАНО

Сайт захищенний reCAPTCHA і Google
Privacy Policy and Terms of Service apply.