Рафтинг в Карпатах – це перш за все особливий вид активності на воді, з використанням спеціального надувного судна рафта, слово «raft» в перекладі з англійської означає пліт. У сучасній світовій практиці рафт – це човен з надувними бортами особливої ​​секційної конструкції, що дозволяє триматися на плаву, навіть після отримання пошкодження однієї з частини човна.

Історія рафтингу йде в минуле, багато років тому люди в пошуках їжі і нових земель були змушені вирушати вниз по річках, споруджуючи плоти або каное, а в подальшому на надувних човнах. Рафти, наприклад, в якості сплавного кошти використовувалися під час війни у ​​В’єтнамі. На них перевозили провізію і зброю для американських солдатів.

Ближче до кінця 20-століття сплав на рафті з способу виживання і відкриттів перетворився в спорт і пошук пригод. Людиною які надали особливий вплив на сучасне поняття про рафтинг, як про екстремальний сплаві по бурхливих річках, був М. Джонс. Завдяки йому були проведені перші експедиції по водам Блакитного Нілу (Африка), річці Дудх-Коси (Непал) і річці Оріноко (Південна Америка).

 

Сьогодні серед рафтів розрізняють такі види, як:

 

  • рафти з орними веслами, які можуть використовуватися для сплаву на річках будь-якої категорії складності в Карпатах;

 

  • рафти без каркаса і уключин, які призначені для порожистих і бурхливих річок і припускають канойний спосіб гребли;

 

  • рафти з жорсткою рамою і кочетами для весел, призначені для багатоденних турів;

 

  • катамарани, плоти – найпоширеніші в туристичних групах країн СНД.

 

Класифікація річок в рафтингу

 

Річки класифікують 5 категоріями. Найпростіша 1-я, на якій просто присутній протягом, найскладніша 5-я, яка сповнена порогів, каменів, складних водних структур і надзвичайно небезпечна.

 

Чи завжди рафтинг – це екстрим?

 

Рафтинг багато хто вважає саме екстремальним видом діяльності, пов’язаним з підвищеним ризиком для життя, адреналіном, драйвом – гострими відчуттями. Це частково вірно, але в той же час рафтинг може бути цікавою прогулянкою по красивих місцях, з новими враженнями, емоціями, але без зайвого адреналіну і пригод.

В екстремальному рафтингу на бурхливих річках велику роль відіграє і спільна робота команди, зусилля кожного окремого учасника сплаву, а також досвід і навички людини який є капітаном (інструктором), який керує човном і дає команди іншим учасникам сидить в рафті. За рафтингу проводяться змагання, популярні по всьому світу, вони можуть включати в себе такі дисципліни, як: слалом і довга гонка, спринт, паралельний спринт.

Прогулянковий рафтинг – вже не так вимогливий до постійної і злагодженій роботі, але все одно в деякі моменти, вимагає від учасника попрацювати веслом кілька секунд. Тут також виняткову роль відіграє професіоналізм інструктора. Грамотний гід, проведе човен по річці, зажадавши від клієнта мінімуму вкладення сил і надавши максимум часу на відпочинок і перегляд навколишніх видів.

Комерційний рафтинг популярний серед туристів, може бути як прогулянковим, так і екстремальним. Особливою популярністю користуються прості маршрути 1-2 не потребують не вимагає наявності досвіду сплаву і “накочення” команди. На цих маршрутах, як говорили вище, досить професійного гіда, який проведе човен по річці і дасть вам насолодитися навколишніми пейзажами і новими враженнями.

Менш популярні маршрути 3-4 категорії, так як вони підходять під категорію екстремальних і більш до вподоби любителям “гострих відчуттів”, досвід сплаву і фізична підготовка на них грають не останню роль, але якщо команду веде досвідчений капітан, а учасник чітко виконує його команди, то цей рафтинг буде захоплюючим, але досить безпечним

 

У Карпатах ми проводимо, маршрути різних рівнів складності, про них ви можете прочитати на сторінках нашого сайту, присвячених рафтингу.

Сплав по карпатським річкам – це в першу чергу цікава і захоплююча подорож. Детальний опис річок і особливостей організації рафтингу ви можете прочитати в нашій рубриці.

 

Але варто пам’ятати що все це так, тільки якщо рафт веде грамотний інструктор. Сплав з професіоналом безпечний і викликає неймовірно яскраві враження. На 2-3 категорії перевернути човен практично неможливо, на 3-4 перевороти трапляються частіше, але гід знає алгоритм дій в цьому випадку і швидко бере ситуацію під контроль.

 

Вибрати тур можна по телефону – +38 (097) 062-60-62

prefooter
Форма зв’язку

НАДІСЛАТИНадсилаєтьсяНАДІСЛАНО

Сайт захищенний reCAPTCHA і Google
Privacy Policy and Terms of Service apply.